Yliopistolla on siitä jännä olla töissä, että täällä pätevät viidakon lait. Olen vahvasti sitä mieltä, että alma materin kannattaisi hankkia lisäresursseja myymällä jollekin kaupalliselle kanavalle yliopiston käytävillä nauhoitettua tositeeveetä. Autioiden saarten ja suljettujen talojen tapahtumat kalpenevat sen rinnalla, miten tutkijat taistelevat rahoituksesta, oppiaineet pyörivät lakkautettavien virkojen ruletissa ja byrokratia kyykyttää kaikkia mennen tullen. Mutta otetaanpa nyt ihan vain yksi pikku esimerkki, vaikkapa allekirjoittaneen elämästä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Olen jäämässä 7.11. äitiyslomalle. Tällä hetkellä olen töissä Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimusprojektissa. Rahoituskauteni päättyy tämän vuoden loppuun. Akatemian projektit ovat kuitenkin siitä kivoja, että niistä, toisin kuin monista muista projekteista, apurahoituksesta nyt puhumattakaan, voi jäädä äitiyslomalle ja vanhempainvapaalle siten, että rahoituskausi pitenee vastaavalla jaksolla. Siispä minun pitäisi saada uusi työmääräys, joka yltäisi vapaiden yli. Tarvitsen sen heti, jotta voin hakea Kelalta äitiysavustusta.

 

Akatemian projekteissa tahtipuikkoa heiluttavat henkilöt, joita kutsutaan nimellä Projektin Vastuullinen Johtaja. Osuvampi nimitys olisi kuitenkin Jumalasta Seuraava, sillä heillä on projekteissaan rajaton valta. Nämä johtajat vetävät projekteja muiden hommiensa ohella ja päättävät projektin rahojen käytöstä, vaikka tutkijoiden palkka maksetaankin yliopiston kassan kautta.

 

Oman projektini Jumalasta Seuraava on nyt päättänyt, ettei hän anna tarvitsemaani jatkomääräystä. Ainoaksi ja ratkaisevaksi esteeksi hän on esittänyt sen täysin hypoteettisen tilanteen, että palaisin töihin kesken äitiysloman, jolloin projektilla ei olisi varaa maksaa minulle palkkaa koko määräyksen ajalta. Pikantteja yksityiskohtia tässä asiassa on useita, muun muassa:

 

a) Kaksi muuta saman projektin tutkijaa ovat aikaisemmin olleet äitiyslomalla ja heille on kirjoitettu uudet määräykset vapaiden yli.

b) Jos en saa vastaavaa määräystä, menetän minulle laillisesti kuuluvia huomattavia taloudellisia etuuksia, esimerkiksi suuret määrät jo kertynyttä ja vielä kertymätöntä lomaa, äitiysloma-ajan palkan, vapaiden aikaisen eläkkeen, pari kuukautta käyttämättä jäänyttä rahoitusta ynnä muuta.

c) Projektin johtaja on toistuvasti vihjaillut minulle, että vauvani saattaa kuolla. Muuta syytähän äitiyslomalta palaamiseen kesken kaiken on vaikea keksiä.

 

Olen viettänyt viime päivät rattoisasti soittelemalla yliopiston lakimiehelle ja Akatemian tiedeasiantuntijoille sekä ravaamalla pääluottamusmiehen juttusilla. Kaikkien mielestä minä olen oikeassa ja projektin johtaja väärässä, mutta kukaan ei voi tehdä asian hyväksi mitään. Viimeinen toivoni on laitoksen johtaja, jonka paluuta konferenssimatkalta parhaillaan odotan, en kuitenkaan kovin toiveikkaana. Olen jo niin uupunut ja raivoissani, että lähinnä tekisi vain mieli mennä nurkkaan parkumaan, mutta kukas minun etuani tässä viidakossa silloin ajaisi.