Kaikilla meillä on perversiomme. Minä haluaisin korkeapyöräisen polkupyörän. Siis juuri sellaisen, jossa on röyhkeän jättimäinen etupyörä ja pikkuriikkisen mitätön takapyörä ja jollaisten käytöstä luovuttiin maailmanlaajuisesti melkein 120 vuotta sitten niiden naurettavan hankaluuden ja helvetillisen vaarallisuuden tähden. Sellaisen haluaisin. Sitten sonnustautuisin pussihousuihin sekä puhvihihoihin ja lähtisin maaseudun pyöräteille säikyttelemään paranoideja hevosia ja kirkkoreissulla olevia vanhuksia kunnon wanhan ajan tyyliin.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Zürichin Rote Fabrikissa pyörämessuilla muut hiplasivat jarruttomia fillarilähettipyöriä, mutta minä tuijotin vavistuksen vallassa korkeapyöräisreplikaa. Netissäkin niitä taritaan, hirmuiseen hintaan. Minulla olisi korkeintaan varaa tähän söpöliiniin. Voisi siihenkin kyllä hankkia karbidilampun (anakronismeista piittaamatta), ja ajella keekoilla pikkuruinen knalli päässä syksyistä Esplanadia eessuntaas. Johan jopotkin siinä kalpenisivat.

 

Tämä korkeapyöräishalu on perverssi siltäkin kantilta, että fyysisessä rohkeudessa kisaan aropupujen sarjassa. Korkeapyöräinen voi singota ajajansa alas pienestäkin töyssystä tai jalkojen osuessa alamäessä villisti pyöriviin polkimiin. Ja silloin putoaa sekä kovaa että korkealta. Olen kokeillut korkeapyöräisen päällä istumista vain museon lattiaan vankasti pultatulla mallilla. Ehkä ensi kesänä pääsen kokeilemaan oikeasti. Pitänee hankkia pyöräilykypärä.