Nykyisessä työpaikassani olen tullut siihen tulokseen, ettei ihmiskunnalla ole toivoa. Täällä on töissä ihmisiä, joiden pitäisi olla toimivan demokratian, tasa-arvoisen koulujärjestelmän, kaikinpuolisen hyvinvoinnin, kansainvälisen liikkuvuuden ja vapaan tiedonkulun koreimpia kukkasia: korkeasti koulutettuja, palkattuja ja tituleerattuja ihmisiä. Harmi vain, että nämä samat ihmiset ovat paitsi äärimmäisen rasistisia, sovinistisia ja homofobisia, myös ekologisen jalanjäljen jättiläisten hilpeää etujoukkoa. Ilmastonmuutosta kyllä kauhistellaan, mutta samalla tavalla kuin pääministerin tyttöystävän kampausta: sen koetaan olevan jotain täysin itsestä riippumatonta ja omiin toimiin liittymätöntä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Meidän osastolla oli eilen parin tunnin mittainen yritysvastuukoulutus, jossa ryhmien piti valita yksi yritysvastuun alueista keskusteluun. Ympäristöasiat sivuutettiin nopsasti kommenteilla "ei koske meitä" ja "ei voida vaikuttaa". Muutamat vastalauseet lytättiin huomauttamalla, että "kyllä se on niin pientä, mitä täällä voi tehdä". Niin, eihän siihen ihminen voi mitään vaikuttaa, että kulkee joka päivä parin kilometrin työmatkansa autolla, printtaa kaikki sähköpostinsa, jättää tietokoneen ja valot päälle yöksi ja ottaa joka jumalan kerta automaatista uuden kertakäyttömukin. Ja kyllähän se on tosiaan ihan pientä, kun sadat, tuhannet ja miljoonat painavat samanaikaisesti print-nappia tai vääntävät avainta auton virtalukossa harkitsematta hetkeäkään.

 

Elokuussa lähdin eräänä lämpimänä ja poutaisena päivänä kollegani kanssa hoitamaan työasiaa toimiston ulkopuolelle. En tuntenut määränpäätämme, mutta kollega pyysi, että mentäisiin hänen autollaan, vaikka matka ei ole pitkä. Kuvittelin mielessäni, että ajaisimme parin kilometrin päähän, mutta ajoimmekin noin viisikymmentä metriä tien toisella puolella olevalle parkkipaikalle. Kun kömmimme autosta ulos kollega ihmetteli kuivuudessa kärventynyttä tienvarren kasvillisuutta ja sanoi: "Mistä ihmeestä nämä kummalliset sääilmiöt johtuu? Maailmalla tapahtuu varmasti jotain, mistä me ei tiedetä." Jotenkaan en enää jaksa uskoa valistuksen voimaan. Vaikka joillain se näyttää tepsineenkin.