Minulla on sellainen ongelma, että en ymmärrä, mitä virkaa pörssillä on. Tämä vaikeutti huomattavasti työskentelyäni pörssiyhtiössä. Ymmärrän pörssin aseman talousjärjestelmässä, mutta se on minusta silti aivan kiertoutunut laitos. Miettikää nyt, että on olemassa sellainen instituutio, jonka tarkoituksena on mahdollistaa hirveiden rahakasojen haaliminen vain ostamalla ja myymällä pikkuisia osia yhtiöistä, jotka voivat olla missä tahansa päin maailmaa tahansa ja millä alalla tahansa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Lisäksi se, miten paljon näillä osasilla voi tehdä rahaa ei riipu juuri mitenkään minkäänsortin todellisuudesta, vaan ainoastaan siitä, millainen käsitys kaiket päivät pelkästään rahaa ajattelevilla analyytikoilla on näiden yritysten mahdollisuuksista tehdä rahaa keinolla millä hyvänsä. Ja sillä taas ei ole mitään tekemistä esimerkiksi sen kanssa, ovatko yrityksen tuotteet hyviä ja tarpeellisia tai tuhoaako se luontoa paljon vai hyvin paljon. Sen kanssa sillä tosin on tekemistä, miten yhtiö kohtelee työntekijöitään. Huonoimmasta mahdollisesta kohtelusta, eli irtisanomisista, pörssi riemuitsee oikein erityisesti.

 

Yrityksille pörssissä olosta seuraa se, että ne eivät rangaistuksen uhalla voi tehdä mitään, mikä ei suoraan tuota rahaa, olipa se miten kilttiä, jaloa tai ihanaa tahansa. Lisäksi pitää tempoilla koko ajan hullun lailla analyytikoiden olettamien tahdissa ja olla valmiina siihenkin mahdollisuuteen, että jostain tulee joku iso kiho, ostaa koko roskan väkipakolla ja siirtää sen vaikka Huippuvuorille, jos siellä on paremmat rahantekonäkymät kuin nykyisellä fyysisellä sijainipaikalla.

 

Pörssi on sellainen peli, jossa tavallinen talliainen häviää aina. Olen kuullut monta kertaa asiantuntijoiden suusta, että piensijoittaja häviää sijoituksissaan oikeastaan aina. Tehdäkseen rahaa osakkeilla pitää olla jo valmiiksi rikas. Vielä tylympää on kuitenkin olla työntekijänä pörssiyhtiössä. Pomot saavat pörssikurssin seuraamisesta jännittävää tekemistä, mutta muiden osaksi jää lähinnä odottaa sitä, milloin seuraava fuusio, kauppa tai lakkautus vie heiltä työpaikan alta.

 

Ei markkinataloudella muutenkaan ole mitään tekemistä onnen, hyvinvoinnin ja järjen kanssa, mutta pörssi on kyllä ihan oma lukunsa.