Turussa voi kokea, miltä tuntuu elää orwellilaisessa maailmassa, jossa sota on rauhaa, vapaus orjuutta ja tietämättömyys voimaa. Tai ainakin kaunis on rumaa ja autot puhdistavat ilmaa.

 

Tänään uutisoitiin Wikeström-Krogiuksen talon purkutuomiosta. Museovirasto oli puoltanut vuonna 1902 rakennetun talon säilyttämistä, koska sillä on kulttuurihistoriallista arvoa ja koska se on harvoja säilyneitä nikkarijugendin edustajia Turussa.

 

Hallinto-oikeuden mukaan purkaminen on ihan ok, koska talo on erilainen kuin ympäröivät talot ja koska sille on liikenteen melun takia vaikea löytää toteuttamiskelpoista käyttöä. Selkokielellä tämä siis tarkoittaa sitä, että loputkin vanhat rakennukset saa purkaa, kunhan ne ensin on ympäröity elementtitaloilla. Ja paikalle rakennettavaan uuteen elementtitaloon muuttaa varmaan vain sellaisia asukkaita, jotka nauttivat liikenteen melusta.

 

Turkulaiset päättäjät vaalivat pieteetillä Turun taudin kulttuurihistoriallisia perinteitä ja lanaavat esteistä välittämättä maan tasalle kaiken kauniin ja omaperäisen. Jopa Turun Sanomissa, jota yleisesti dissaan sen öykkärillisporvarillisen maailmankuvan takia, kirjoitettiin elokuun alussa kriittisesti siitä, miten jäljellä olevia vanhoja taloja ajetaan purkukuntoon. Omistajat jättävät talot tahallaan heitteille ilman käyttöä ja kas; ennen pitkää joku polttaa jo nuotiota tyhjissä huoneissa ja puolittain palaneelle rakennukselle on helppo saada purkulupa.

 

Vanha kunnon Turkkari näyttää kuitenkin oikeaa karvaansa tukemalla toriparkkia, Turun hölmöintä hanketta sitten raitiovaunuliikenteen lakkauttamisen. Toriparkki on Turun kokoomuspoliitikkojen tyypillinen päähänpinttymä: torin alle on saatava parkkiluola, vaikka torinalus ei sovellu louhimiseen, vaikka rakentamisvuodet estäisivät torin käyttämisen ja vaikka jo olemassa olevassa Louhi-parkkiluolassa on aina vapaata tilaa ja sieltä pääsee nousemaan hissillä suoraan torille.

 

Koko hanke elää omassa kokoomustodellisuudessaan, jossa jatkuvasti lisääntyvä autoilu on elämän ehto. Turun Sanomien väitteet siitä, miten tämä uusi yksityisautoilun kolossi puhdistaisi ilmaa, ovat tässä toisessa todellisuudessa ilmeisesti täyttä totta. Viime viikolla lehti siteerasi rakennuttajaksi perustetun yhtiön puheenjohtajaa, jonka ääni kantautui toisesta todellisuudesta ihmeellisen selvänä näin sanoen: "Jos toriparkkia ei tule, Turun keskusta kuihtuu ja työpaikat siellä vähenevät."

 

Jos sattuisin olemaan se pankkivirkailija, joka poistui viime kuussa bagdadilaisesta pankista vajaat kolmesataa miljoonaa kahisevaa dollaria takataskussaan, niin tietäisin, mitä tekisin. Ostaisin Turusta niin paljon vanhaa kuin rahalla saisi ja antaisin sen olla. Sitten kun Turun päättäjät tulisivat kitisemään, että pitäisi ottaa matkailuesitteisiin kuvia niistä minun taloistani, kun muuta vanhaa ei ole jäljellä eikä elementtitaloista tai parkkihalleista tule kivoja prosyyreita, niin minä käskisin niiden mennä autoihinsa kuihtumaan ja vähenemään. Tai sitten rakentaisin Turun torille niin korkean polkupyörien parkkitornin, että se näkyisi kuuhun. Sellaista ei olisi muilla.