Pystyn etäisesti ymmärtämään, miltä fundamentalistimuslimeista tuntuu, kun paavi sanoo poikkipuolisen sanan heidän profeetastaan. Minä olen nimittäin fundamentalistipyöräilijä. Olen valmis suunnilleen murhaamaan, kun kuulen pyöräilyä tai pyöräilijöitä mollattavan. Pyöräilyllä ja islamilla on sen verran yhteistäkin, että läntisessä maailmassa molemmat ovat alakynnessä, ja ainakin pyöräily ihan tyhmistä syistä, lähinnä sellaisista kuin autoteollisuus.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Minusta pyöräily on jalo tapa liikkua paikasta toiseen. Pyöräily ei saastuta, pyöräily on helppoa, pyöräily on kätevää, pyöräily parantaa kansanterveyttä, pyöräily tekee onnelliseksi, pyöräilevä ihminen on kaunis. Harmi vain monissa suomalaisissa kaupungeissa, jotka muutoin olisivat pyöräilylle onnen omiaan, on tehty kaikki mahdollinen, jotta pyöräily olisi epämiellyttävää ja vaarallista. Pyöräilyväylät mutkittelevat ja pätkivät omituisesti, koska ne on suunniteltu autokaupungin ehdoilla; pyöräilijät on molempien osapuolten harmiksi tungettu samoille kapeille käytäville kuin jalankulkijat; talvella pyöräteitä ei hoideta tai niille kasataan muualta aurattu lumi; pyöräparkkeja on liian vähän tai ne ovat epäloogisissa paikoissa.

 

Ja sitten vielä jotkut ylivuotisen klimppisopan sattumat jaksavat jatkuvasti kitistä pyöräilijöiden röyhkeydestä ja rikkomuksista. Aivan varmasti pyöräilijät törttöilevät liikenteessä ihan niin kuin autoilijat ja jalankulkijatkin, mutta joskus kaipaisi hiukan suhteellisuudentajua siitä aiheutuvan kitinän määrään. Vaikka pyöräilijä huolimattomuuttaan olisi törmätä johonkuhun, hän ei sentään samalla pilaa muiden hengitysilmaa, vie saatanallisen paljon tilaa ja aiheuta hermostuttavaa melua.

 

Kitisijät ilmoittautukoot tämän blogin toimitukseen, niin kutsun heidät pyöräretkelle kanssani. Hiukan kahdenkeskistä sanottavaa olisi myös sille hominidikuvatukselle, joka kylvää nastoja Helsingin keskustan pyöräteille, ja tietysti myös sille brontosauruksen sivupersoonalle, joka varasti lauantaina kaverini sinikeltaisen Montana-maastopyörän Helsingin Vallilasta.