Onkohan yliopistolla töissä ketään, jonka mielestä UPJ on lyhenne joistain muista sanoista kuin Uskomattoman Paska Järjestelmä? Vuotuinen palkkalahtaus on nyt käynyt kautta maan ja jättänyt jälkeensä suuret määrät vääryyttä kärsineitä. Palkat eivät nouse tai jopa laskevat ja paperinpyöritys vie esimiesten ajan. Erityisen käsittämätöntä on, että yliopiston hallinto voi päättää, minkä verran palkkaa projektit saavat maksaa tutkijoilleen, vaikka projekteilla on omat, yliopiston ulkopuolelta kovalla työllä hankitut rahat.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Yliopistojen uusi palkkausjärjestelmä on juuri niin kakkainen, kuin etukäteen osattiin arvata ja kovaäänisesti yritettiin kertoa. Siksi voisi hyvällä syyllä ihmetellä, miksi huonoksi tiedetty esitys piti väen vängällä ajaa läpi. Olen tullut siihen synkkään lopputulokseen, että varsinkin yliopistoja koskevat kehnot ideat toteutuvat järjestään kaikki, olivat ne sitten miten absurdeja tahansa. Palkkausjärjestelmän ohella hyvä esimerkki on idea huippuyliopistosta. Muutama pilvilinnojen asukki keksii, että annetaan yliopistojen määräysvalta pörssiyrityksille muutamaa penninkiä vastaan, ja muut samankaltaiset huutavat, että hyvä idea.

 

Täällä maan tasalla työskentelevien ainoaksi mahdollisuudeksi jää anoa iltarukouksissa, etteivät poliitikot ja korkeat virkamiehet saisi enää hyviä idiksiä. Varsinkaan sellaisia, joissa esiintyvät sanat kannustava, huippu ja luovuus. Sillä kun nämä taikasanat kerran ovat päässeet tarpeeksi korkea-arvoisesta suusta, ei auta enää kiristys, uhkailu, lahjonta, heittäytyminen panssarivaunujen eteen tai polttouhrien antaminen. Pitää vain jäädä tuleen makaamaan.