Suomalaisten nimien maailmanvalloitus on merkki siitä, että suomi totisesti on uusi englanti. En perusta tätä väitettä pelkästään yritysnimiin, vaikkakin Berliinissä onkin verhoomo nimeltä Surma, Sveitsistä voi ostaa Savo-pesupulveria ja samasta maasta lähtöisin oleva Sika-konserni tarjoaa rakennuspalvelujaan ympäri maailmaa. Nyt myös jokainen itseään kunnioittava yksityishenkilö hankkii suomenkielisen nimen. Unohtakaa Rebeccat ja Delphinet, nyt on viileintä olla nimeltään Eila tai Pertti. Viimeksi eilen avohenkilö lähetti vauvaa odottavalle keksieurooppalaisella ystäväpariskunnalle pyynnöstä pitkän listan suomalaisia nimiä. Toiselle umpisveitsiläiselle pariskunnalle sain aikoinaan vakuuttaa, että ei, ei se ole Suomessa mikään hölmö nimi ja kyllä, kyllä, se on tavallinen kunnon nimi, jonka ihan hyvin voitte antaa tulevalle lapsellenne. Ja niin siitä lapsesta tosiaan tuli Mikko.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Keski-Euroopasta katsoen Suomi on kiehtova ja kaukainen. Suomeen ei pääse parissa tunnissa junalla eikä siitä näy sääkartoissa kuin hyvässä lykyssä pieni viipale rannikkoa. Siksi jo pelkästä Suomen maantiekartaston selailusta voi saada eksotiikan väristyksiä. Pelasin Saksassa vuosia sitten Das Schwarze Auge –pöytäroolipeliä, joka on vähän niin kuin saksankielisen kulttuurialueen Advanced Dungeons and Dragons: iso, mättöisä ja kaupallinen. Puuhailin itselleni hahmoa ja pelinjohtaja antoi selattavaksi kirjan, jossa oli tietoja pelimaailman eri roduista. Selostuksiin oli liitetty myös listoja roduille tyypillisistä nimistä. Pohjoisen nomadirodun nimien lukeminen oli kuin merisäätä olisi radiosta kuunnellut. Mustan silmän peliseppo oli ottanut koulukartaston kauniiseen käteen ja kirjoittanut ylös puolet Suomen paikannimistä, osan niin sanotusti kustomoituina. Sillä kukapa ei haluaisi olla shamanistisesti mutiseva noita Rauma Saviharju tai ovela porovaras Savolina Rukosari.

 

Tekstiviesti ilmoitti muuten tänä aamuna suuren ilon, Teksasiin on eilen syntynyt uusi suomalainen, jolla on jo hieno suomalainen nimikin. Tervetuloa maailmaan, ja muistahan pröystäillä nimelläsi!