Minulla on kädet täynnä työtä yhdenkin elämän kanssa, en missään nimessä halua tähän rinnalle enää toista. Siis Second Lifea, sitä, josta kaikki lehdet ovat jo puolisen vuotta kohkanneet. Luin Ãbo Akademin tiedotuslehdestä, että kyseinen yliopisto järjestää Second Lifessa luentokursseja. Minua ei totisesti houkuttele ajatus siitä, että täytyisi luentoa pitääkseen ensin rakentaa itselleen ruumis ja opetella kävelemään ja sitten vielä heittäytyä maailmaan, jonne ihmiset tulevat ihan vain ollakseen spontaanissa kanssakäymisissä tuntemattomien tekoruumiiden kanssa. Luoja minua siltä varjelkoon.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Luojalla onkin osuutta asiaan. Kävin tänään kuuntelemassa Charlie ”Digitaalinen kulttuuri” Gereä ja opin seuraavaa: Keskiajalla oli ensin vallalla käsitys, että Jumala oli yhtä kuin maailma, eli näkyi maailmassa metaforina tai suoraan. Mutta myöhemmin keskiajalla alettiin ajatella, että maailmassa näkyikin lähinnä Jumalan tahto, ja se tarkoitti, että J. voisi halutessaan tahtoa myös ihan toisenlaisen maailman. Tätä kutsuttiin nominalismiksi. Pääteltiin, että maailmaa olisi siis ihan ok myös mittailla ja manipuloida. Näin syntyi digitaalinen ajattelu, jossa asioita hahmotetaan lukujen, koodien ja taulukoiden avulla. Se syrjäytti esimerkiksi tieteessä analogisen, metaforisuuteen pohjaavan ajattelun ja toi tilalle Descartesin ja Darwinin. Ja loppujen lopuksi se synnytti tietokoneet ja Second Lifen, joka on nominalistisempi kuin nominalismi itse.

 

Sinne minä en mene. Yritän silti olla kunnon digitaalinen kansalainen, vaikka analogisuus onkin niin paljon hauskempaa. Tänään kävin viimein minäkin vähän verkostoitumassa LinkedInissä, jossa voi sielunsa korvin kuulla, miten digitaaliset kytkimet naksahtelevat ja kytkevät ahkeria bisnesmyyriä toisiinsa. Nyt minulla on polleat seitsemän kontaktia, joilla on 84 kontaktia, joilla on yli 3100 kontaktia. Tältä varmaan tuntui digitaalisesta jumalasta, kun hän katseli lajien syntyä ja leviämistä yli tahtomansa maan piirin.